8-3. Ocena ryzyka zawodowego w procesie
    zarządzania bezpieczeństwem i higieną
    pracy

    dr inż. Zofia Pawłowska - Centralny Instytut Ochrony Pracy -Państwowy Instytut Badawczy

      8-3.1. Pojęcie ryzyka zawodowego

        Ryzyko towarzyszy każdej działalności człowieka i w powszechnym rozumieniu wiąże się z możliwością poniesienia straty. Jest ono konsekwencją występowania zagrożeń. Analizując ryzyko związane z działalnością produkcyjną trzeba wziąć pod uwagę zagrożenia powstające w systemie człowiek - obiekt techniczny - środowisko, w którym działalność ta jest realizowana. Każdy z elementów tego systemu może stanowić źródło zagrożenia i równocześnie każdego z nich mogą dotyczyć konsekwencje wywołanych zagrożeniem zdarzeń niepożądanych. W zależności od charakteru konsekwencji można mówić o ryzyku zawodowym, ryzyku środowiskowym, ryzyku utraty mienia itp. (fol.3) . Z każdą z tych kategorii ryzyka są związane koszty.


        fol. nr 3

        W odniesieniu do uczestniczącego w procesie produkcyjnym człowieka ryzyko - nazywane ryzykiem zawodowym - określa prawdopodobieństwo wystąpienia szkodliwych dla zdrowia następstw zagrożeń związanych z procesem pracy (urazów lub zachorowań), uwzględniając równocześnie ich ciężkość. Może być ono definiowane w różny sposób. Definicje ryzyka zawodowego formułowane w różnych normach i wytycznych, zestawiono w tablicy 1. (fol.g)


        fol. nr g

        Aspekty oceny ryzyka zawodowego:

        Bez względu na sposób ich sformułowania wszystkie definicje ryzyka zawodowego ujmują równocześnie dwa elementy: prawdopodobieństwo wystąpienia urazu lub choroby wskutek zagrożenia występującego w środowisku pracy (również w przypadku, gdy w definicji występuje określenie „szkoda”, odnosi się ona do zdrowia pracownika) oraz ich następstwa, czyli ciężkość urazu lub choroby. Ryzyko to ponosi pracownik w związku z wykonywaną przez niego pracą.