8-3. Ocena ryzyka zawodowego w procesie zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy |
dr inż. Zofia Pawłowska - Centralny Instytut Ochrony Pracy -Państwowy Instytut Badawczy |
8-3.1. Pojęcie ryzyka zawodowego |
Ryzyko towarzyszy każdej działalności człowieka i w powszechnym rozumieniu
wiąże się z możliwością poniesienia straty. Jest ono konsekwencją występowania
zagrożeń. Analizując ryzyko związane z działalnością produkcyjną trzeba
wziąć pod uwagę zagrożenia powstające w systemie człowiek - obiekt techniczny
- środowisko, w którym działalność ta jest realizowana. Każdy z elementów
tego systemu może stanowić źródło zagrożenia i równocześnie każdego z
nich mogą dotyczyć konsekwencje wywołanych zagrożeniem zdarzeń niepożądanych.
W zależności od charakteru konsekwencji można mówić o ryzyku zawodowym,
ryzyku środowiskowym, ryzyku utraty mienia itp. (fol.3)
.
Z każdą z tych kategorii ryzyka są związane koszty.
![]() |
fol. nr 3 |
W odniesieniu do uczestniczącego w procesie produkcyjnym człowieka ryzyko
- nazywane ryzykiem zawodowym - określa prawdopodobieństwo wystąpienia
szkodliwych dla zdrowia następstw zagrożeń związanych z procesem pracy
(urazów lub zachorowań), uwzględniając równocześnie ich ciężkość. Może
być ono definiowane w różny sposób. Definicje ryzyka zawodowego formułowane
w różnych normach i wytycznych, zestawiono w tablicy 1. (fol.g)
![]() |
fol. nr g |
Aspekty oceny ryzyka zawodowego:
Bez względu na sposób ich sformułowania wszystkie definicje ryzyka zawodowego ujmują równocześnie dwa elementy: prawdopodobieństwo wystąpienia urazu lub choroby wskutek zagrożenia występującego w środowisku pracy (również w przypadku, gdy w definicji występuje określenie „szkoda”, odnosi się ona do zdrowia pracownika) oraz ich następstwa, czyli ciężkość urazu lub choroby. Ryzyko to ponosi pracownik w związku z wykonywaną przez niego pracą.