NAUKA O PRACY - BEZPIECZEŃSTWO, HIGIENA, ERGONOMIA
1. Ergonomia
1.1. Ergonomia - pojęcia podstawowe
2. Prawna ochrona pracy
2.1. Procesy pracy - pojęcia podstawowe, geneza idei ochrony pracy
2.2. Konwencje, normy i uregulowania międzynarodowe w zakresie bezpieczeństwa, w tym bezpieczeństwa pracy
2.3. System ochrony pracy w Polsce
2.4. Obowiązki pracodawcy i pracownika w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy
2.5. Ocena zgodności wyrobów, maszyn i urządzeń z wymaganiami bezpieczeństwa pracy i ochrony zdrowia
2.6. Wypadki przy pracy - przyczyny występowania i skutki
2.7. Choroby zawodowe - przyczyny występowania i skutki
3. Czynniki antropometryczne i biomechaniczne
3.1. Biomechanika - zakres badań i zastosowań, biomechaniczne modele układu mięśniowo-szkieletowego
3.2. Metody modelowe w projektowaniu przestrzeni pracy, manekiny płaskie i przestrzenne, makiety, modele funkcjonalne i komputerowe
3.3. Wymiary ciała ludzkiego jako czynnik determinujący strukturę przestrzenną obiektu technicznego
3.4. Metodyka badań i stosowania miar antropometrycznych
3.5. Projektowanie elementów informacyjnych i sterowniczych
3.6. Geometria stanowisk pracy siedzącej, stanowiska do pracy z komputerem
3.7. Krajowe i międzynarodowe normy i bazy danych w zakresie antropometrii i biomechaniki
4. Czynniki fizjologiczne
4.1. Fizjologia, higiena i medycyna pracy oraz ich udział w kształtowaniu warunków pracy
4.2. Koszt fizjologiczny i energetyczny pracy fizycznej dynamicznej, pojęcia, metody
4.3. Ocena obciążenia pracą fizyczną dynamiczną na stanowisku pracy
4.4. Koszt fizjologiczny i energetyczny pracy fizycznej statycznej - pojęcia, metody oceny, optymalizacja obciążeń
4.5. Termoregulacja organizmu człowieka i obciążenie termiczne
4.6. Rytmy biologiczne człowieka i praca zmianowa
4.7. Percepcja bodźców w środowisku pracy
5. Czynniki psychologiczne i społeczne
5.1. Społeczne środowisko pracy
5.2. Psychologia organizacji i zarządzania
5.3. Stres psychospołeczny w pracy
5.4. Analiza stanowiska pracy
5.5. Dobór i szkolenie pracowników
6. Zagrożenia czynnikami niebezpiecznymi i szkodliwymi w środowisku pracy
6.1. Zagrożenia mechaniczne
6.2. Elektryczność statyczna i energia elektryczna
6.3. Hałas. Hałas infradźwiękowy i hałas ultradźwiękowy
6.4. Drgania mechaniczne (wibracje)
6.5. Pola elektromagnetyczne
6.6. Promieniowanie optyczne (nadfioletowe, widzialne i podczerwone)
6.7. Promieniowanie widzialne (oświetlenie)
6.8. Mikroklimat
6.9. Szkodliwe substancje chemiczne
6.10. Pyły
6.11. Czynniki biologiczne
6.12. Pierwsza pomoc
7. Diagnostyka i projektowanie układów antropotechnicznych
7.1. Diagnostyka układów antropotechnicznych
7.2. Prakseologiczne ujęcie projektowania układów antropotechnicznych
7.3. Przedmiot i zakres projektowania układów "człowiek-obiekt techniczny"
7.4. Procedura projektowania systemów "człowiek-obiekt techniczny"
7.5. Metody modelowe w projektowaniu układów "człowiek-obiekt techniczny-środowisko"
7.6. Ekonomiczne aspekty jakości ergonomicznej obiektu technicznego
8. Zarządzanie bezpieczeństwem i higieną pracy
8.1. Współczesne koncepcje zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
8.2. Ekonomiczne aspekty zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
8.3. Ocena ryzyka zawodowego w procesie zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy
8.4. Kształtowanie kultury bezpieczeństwa i higieny pracy w systemach zarządzania